عوارض رژیم کتوژنیک که باید بدانید

رژیم کتوژنیک رژیمی کم کربوهیدرات و متکی بر چربی است که مصرف چربی در آن محدودیتی ندارد، این رژیم معمولا برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رژیم مانند برخی از رژیم های مشابه دارای خطرات و عوارضی است که در این مطلب به شایع ترین عوارض رژیم کتوژنیک خواهیم پرداخت. در ادامه مطلب برای کسب اطلاعات بهتر و بیشتر درباره این عوارض با ما همراه باشید.

عوارض رژیم کتوژنیک که باید بدانید

شایع ترین خطرات رژیم کتوژنیک

رژیم کتوژنیک دارای عوارض متفاوتی است که در این مقاله سعی شده تا به برخی از شایع‌ترین آن‌ها بپردازیم. شما عزیزان می توانید با مطالعه درباره این رژیم و عوارض احتمالی آن بهترین تصمیم را برای داشتن اندامی مناسب و بدنی سالم بگیرید.

عوارض رژیم کتوژنیک که باید بدانید

رژیم کتوژنیک می تواند سبب ایجاد آنفولانزای کتو شود

یکی از عوارض رژیم کتوژنیک ایجاد علا‌ئمی شبیه به آنفولانزا است که به آن اصطلاحا آنفولانزای کتو می گویند. در این رژیم به دلیل اینکه کربوهیدارت های مصرفی فرد به کمتر از 50 گرم محدود می‌شود ممکن است به بدن شوک وارد شود، چرا که به دلیل اتمام یا کمبود کربوهیدرات، بدن برای تامین انرژی به یکباره به چربی های بدن روی می آورد و فرد علائمی مشابه به آنفلوانزا را تجربه می‌کند.

این علائم عبارت‌اند از : سردرد، سرگیجه، خستگی، حالت تهوع، یبوست و غیره که عمدتا به دلیل کم آبی بدن و عدم هماهنگی بدن با شرایط جدید اتفاق می‌افتد.

به طور کلی تحقیقات ومطالعات درباره رژیم کتوژنیک و عوارض آن نشان می دهد. عارضه‌ آنفولانزای کتو موقتی بوده و با گذشت زمان و عادت بدن به رژیم و روش تغذیه ای جدید بهبود می‌یابد. علاوه بر آن می توان برای کمتر کردن این علائم، بدن خود را هیدراته نگه دارند و به مصرف غذا‌های غنی از سدیم و پتاسیم بپردازند.

عوارض رژیم کتوژنیک که باید بدانید

رژیم کتوژنیک ممکن است به کلیه ها فشار وارد کند

همانطور که اشاره شد چربی ها، به خصوص چربی های حیوانی جز‌‌ء اصلی رژیم کتوژنیک هستند که بخش اعظم این چربی ها از منابع غذایی پر چرب مانند گوشت، تخم مرغ و پنیر  به دلیل نداشتن کربوهیدرات تامین می شود. مشکل اصلی اینجا است که مصرف بی رویه از این مواد غذایی می تواند ریسک ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند.

این عارضه به این دلیل رخ می دهد که مصرف بی رویه از غذاهای حیوانی سبب اسیدی شدن خون و ادرار شده که این عارضه منجر به افزایش دفع کلسیم می شود. همچنین برخی از تحقیقات نشان می دهد که استفاده از رژیم کتو منجر به کاهش سیترات های آزاد در ادرار می‌شود‍. در نتیجه سیترات های آزاد موجود در ادرار می‌توانند به کلسیم متصل شوند و از تشکیل سنگ کلیه جوگیری کنند. در نهایت کاهش سیترات های آزاد ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند.

همچنین با توجه به این عارضه از رژیم کتوژنیک، متخصصان استفاده از این رژیم را برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن کلیوی توصیه نمی‌کنند. چرا که کلیه های ضعیف ممکن است نتوانند تجمع اسیدهای ناشی از مصرف چربی های حیوانی در ادرار را کنترل کنند که این امر بیماری این افراد را تشدید می‌کند.

بنابراین با توجه به عوارض رژیم کتوژنیک، افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی باید از رژیم های غذایی بدون پروتئین یا با پروتئین کمتر استفاده کنند و این رژیم برای این افراد توصیه نمی‌شود.

رژیم کتوژنیک منجر به مشکلات گوارشی و روده می‌شود

همانطور که اشاره شد این رژیم مصرف کربوهیدرات‌ها را بسیار محدود می‌کند، بنابراین تامین نیاز روزانه بدن به فیبر را با مشکل مواجه می کند. همچنین با توجه به اینکه بخش زیادی از منابع فیبر را منابع غذایی دارای کربوهیدرات مانند میوه های پرکربوهیدرات، سبزیجات نشاسته‌ای، غلات کامل و لوبیا و غیره تشکیل می دهند، این رژیم می تواند منجر به ایجاد مشکلات گوارشی نظیر یبوست شود.

در یک تحقیقات 10ساله به کودکان مبتلا به صرع یک دوره رژیم کتوژنیک داده شد. در نتیجه این تحقیقات بیش از 65٪ از والدین این کودکان یبوست را به عنوان یکی از عوارض شایع این رژیم در فرزندانشان گزارش دادند. این امر مشکلات گوارشی را به عنوان یکی واضح ترین و شایع ترین عوارض رژیم کتوژنیک به ثبت رساند.

همچنین باید توجه داشت که فیبر موجود در غذاها باکتری های مفید در روده را تغذیه کرده که این امر باعث داشتن روده های سالم ،تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود سلامت روان و غیره می‌شود. بنابراین رژیم کم کربوهیدراتی مانند رژیم کتوژنیک می تواند تاثیر منفی برباکتری های مفید روده بگذارد.

خوشبختانه غذاهایی وجود دارند که سرشار از فیبر هستند و شما می توانید از آن ها در این رژیم استفاده نمایید. این غذاها عبارت‌اند از دانه کتان، دانه چیا، نارگیل، کلم بروکلی، گل کلم و سبزیجات برگ‌دار. با استفاده از این مواد غذایی می توان بخشی از فیبر مورد نیاز بدن را تامین کرد و نسبتا از این دسته از عوارض رژیم کتوژنیک کم کرد

عوارض رژیم کتوژنیک که باید بدانید

این رژیم ممکن است باعث کمبود مواد مغذی شود

همانطور که قبلا اشاره شد استفاده از رژیم کم کربوهیدارتی مانند کتو مانع از خوردن برخی از مواد غذایی مانند میوه های غنی از مواد مغذی، غلات کامل و حبوبات، مقادیر توصیه شده از ویتامین ها و مواد معدنی و غیره شود. همچنین برخی از تحقیقات حاکی از این است که رژیم کتو سبب شده است تا کلسیم، منیزیم، ویتامین دی و فسفر به اندازه کافی تامین نشود.

با توجه به عدم تامین مواد مغذی در این رژیم بیشتر پزشکان برای افرادی که در این رژیم هستند مکمل های غذایی مانند انواع ویتامین ها، مواد معدنی، پتاسیم، کلسیم، امگا۳ وغیره را تجویز می‌کنند. البته به خاطر داشته باشید. تامین مواد مغذی بدن تا حد زیادی به میزان توجه و استفاده شما از غذاهای خاص و کم کربوهیدرات و دارای مواد مغذی کافی مانند آجیل، آووکادو وغیره دارد.

ممکن است باعث افت خطرناک قندخون شود

مطالعات نشان داده است که رژیم های کم کربوهیدرات مانند رژیم کتو می تواند باعث افت قند خون قابل توجه شده که در برخی موارد خطر آفرین است. در یک مطالعات تحقیقاتی برای  افرادی را که به دیابت نوع1 مبتلا بودند کردند این رژیم را تجویز کردند. نتیجه آزمایشات روی این افراد  نشان داد تعداد حوادث خطر آفرین ناشی از قند خون پایین برای این افراد 1 در 15 است. بنابراین رژیم کتوژنیک ممکن است باعث ایجاد حوادث خطر آفرین ناشی از قند خون پایین شود.

ممکن است تراکم و استحکام استخوان ها را پایین آورد

مطالعات روی حیواناتی که رژیم کتو به آن ها داده شده بود نشان داد که این رژیم تراکم و استحکام استخوان ها را تا حد زیادی پایین می آورد. همچنین یک تحقیقات 6ماهه روی 29 کودک مبتلا به صرع نیز نشان داد 68درصد این کودکان پس از دریافت این رژیم دارای تراکم استخوان کمتری هستند.

همچنین در مطالعات دیگر که دانشمندان روی 30 نفر از افرادی که به مدت 3 هفته از این رژیم پیروی کردند نشان داد این افراد دارای تراکم و استحکام استخوان کمتری نسبت به افرادی که از رژیم های دارای کربوهیدرات استفاده کرده اند هستند.

خطر ابتلا به بیماری های سخت و مرگ زود رس را افزایش می‌دهد

از دیگر عوارض رژیم کتوژنیک با توجه به تحقیقات گسترده ای که در مراحل مختلف روی هزاران نفر از افراد بزگسال انجام شد می توان به افزایش ریسک ابتلا به بیماری های سخت قلبی و مرگ و میر زود رس ناشی از این بیماری ها اشاره کرد. دلیل این امر آن بودکه رژیم کتوژنیک بر پایه چری های حیوانی بوده و از مواد غذایی کم کربوهیدرات بهره می‌گیرد.

در یکی از مطالعات انجام شده نشان داده شد رژیم های بر پایه سبزیجات دارای کربوهیدرات، پروتئین ها و روغن های گیاهی ریسک کمتری برای ایجاد بیماری های مزم مانند بیماری های قلبی، سرطان وغیره همچنین مرگ های زود رس دارند. البته لازم به ذکر است تحقیقات درباره این رژیم و این عارضه جانبی همچنان ادامه دارد.

در نهایت…

در این مطلب به برخی از شایع ترین عوارض رژیم کتوژنیک پرداختیم تا شما را با این رژیم و خطرات ان آشنا کرده باشیم . اگر شما هم قصد کاهش وزن با استفاده از این رژیم را دارید بهتر است حتما زیر نظر یک متخصص تغذیه شروع به گرفتن رژیم کنید و حتما انواع مواد معدنی  و ویتامین ها را طبق نظر پزشک در برنامه غذایی خود بگنجانید تا دچار عوارض ذکر شده نشوید.

رژیم


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/behzi/domains/mag.behzistan.ir/public_html/wp-includes/formatting.php on line 4402

افت خطرناک قندخونرژیم‌ کتوژنیکرژیم کتوژنیک منجر به مشکلات گوارشی و رودهعوارض رژیم کتوژنیککمبود مواد مغذی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *