در دنیای امروزی پیشرفت جوامع بشری به خصوص علم پزشکی منجر شده است که افراد بسیاری به سلامتی جسمانی و کنترل وزن خود اهمیت دهند. اضافه وزن یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد جامعه با آن مواجه هستند.
اضافه وزن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و به الگوهای غذایی گوناگونی مرتبط باشد که از قدیم تا به امروز بسیاری از آن ها را شنیده و خوانده ایم؛ مواردی مانند مصرف بیش از اندازه قندها، چربی، کم تحرکی و غیره اما موردی که ممکن است افراد بسیاری آن را نشنیده باشند یا نسبت به آن بی توجه باشند گلوتن موجود در برخی مواد غذایی است.
ما در این مقاله سعی داریم با گلوتن و دلایل افزایش وزن با گلوتن بیشتر آشنا شویم بنابراین اگر شما به سلامتی خود اهمیت می دهید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
شناخت گلوتن و چگونگی افزایش وزن با گلوتن
اگر بخواهیم یک تعریف ساده داشته باشیم گلوتن در واقع نوعی پروتئین است که در برخی غلات نظیر گندم، جو، چاودار و حتی جو دو سر دیده می شود. هر ماده غذایی که در بدن التهاب ایجاد کند منجر به افزایش وزن در فرد مصرف کننده در دراز مدت می شود.
مطالعاتی که امروزه پیرامون گلوتن صورت گرفته است بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.امروزه عدم تحمل گلوتن در بین افراد جامعه یک نگرانی و مشکل عادی و تقریبا رایج است. و در اثر عکس العمل هایی نامناسبی که بدن نسبت به گلوتن با مصرف مواد غذایی دارای آن نشان می دهد نمایان می شود.
این که بدن گلوتن موجود در مواد غذایی را نمی تواند تحمل کند به دلایلی از جمله بیماری سلیاک، حساسیت داشتن به گلوتن در مواردی به جز بیماری سلیاک و حساسیت برخی افراد به مصرف گندم ارتباط دارد.
بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که می تواند آسیبی جدی را به سیستم هضم وارد کند، در واقع شدید ترین عاملی که منجر به عدم تحمل گلوتن می شود بیماری سلیاک است.
در سال های گذشته استفاده از گلوتن در بین افراد جامعه افزایش داشته است. در نتیجه گلوتن می تواند تاثیر قابل ملاحضه ای را در زندگی و سلامتی افراد داشته باشد.
در ادامه به بررسی 9 دلیل برای افزایش وزن با گلوتن می پردازیم.
از بین رفتن حالت تعادل سیستم ایمنی بدن در اثر مصرف گلوتن
زمانی که گلوتن از طریق مواد غذایی وارد بدن می شود، سیستم ایمنی بدن شروع به پاسخ هایی در واکنش به ورود گلوتن به بدن می کند که این امر می تواند منجر به ایجاد سیگنال های خطرناکی در بدن شود. در نتیجه این سیگنال ها احساس گرسنگی را بیشتر می کند و در نهایت منجر به اضافه وزن می شود.
ایجاد التهاب در بدن
زمانی که فرد به مصرف گلوتن حساسیت داشته باشد و نتواند آن را تحمل کند، بدن فرد مصرف کننده دچار التهاب می شود. این التهاب ممکن است در تمام بدن از جمله روده و حتی سیستم های عصبی بدن ایجاد شود. این التهاب یا مستقیما باعث افزایش وزن با گلوتن می شود یا این که روند کاهش وزن را کند می کند.
افزایش سطح زونولین
مصرف گلوتن منجر به افزایش پروتئینی به نام زونولین (zonulin) در دستگاه گوارش می شود. هرچه میزان زونولین در دستگاه گوارش بیشتر باشد متناسب با آن احتمال چاقی و افزایش کلسترول نیز بیشتر می شود. البته لازم به ذکر است که گلوتن تنها عاملی نیست که زونولین را افزایش می دهد، اما یکی از عوامل مهم در این رابطه است.
نشت روده
گلوتن نفوذ پذیری روده یا روده ای را که منجر به التهاب در بدن می شود را افزایش می دهد. در واقع این التهاب حاصل شده از نشت روده فرایند لاغر شدن را کند و بسیار مشکل می کند. دلیل این امر این است که التهاب می تواند از دست دادن چربی در بدن را متوقف کند.
احساس کمبود مواد مغذی در بدن
التهابی که در بدن ایجاد می شود مانع از استفاده مواد مغذی در بدن می شود و از متابولیسم بدن جلوگیری می کند. در نتیجه بدن احساس می کند که دارای کمبود مواد مغذی است و غذای بیشتری نیاز دارد تا بتواند نیاز خود به مواد مغذی را جبران کند.
دلیل این که برخی بیماران مبتلا به سلیاک با این که احساس گرسنگی برای تغذیه دارند اما دچار اضافه وزن می شوند همین امر است.
کمبود مواد غذایی فاقد گلوتن
مواد غذایی فاقد گلوتن می تواند مفید تر باشد و زمانی که افراد بنا به ضرورت رژیم های بدون گلوتن می گیرند اغلب ناچار می شوند کمتر از کیک ها و دسر های پر شکر استفاده کنند و مصرف سبزیجات و مواد غذایی غیر فرآوری شده را بیشتر می کنند.
اما به دلیل این که مواد غذایی بدون گلوتن کمتر در دسترس هستند بنابراین افراد بیشتر به سمت مواد غذایی پر کالری و دارای ارزش غذایی کمتر نظیر کیک ها، دونات ها، بیسکویت ها، شیرینی و غذای سرخ شده می روند. در نتیجه این امر می تواند منجر به افزایش وزن بیشتر شود.
افزایش آگاهی ذهن با عدم مصرف گلوتن
زمانی که شما تصمیم به رژیم غذایی بدون گلوتن می گیرید، ذهن شما به نحوی ممکن است آگاه تر شود، یعنی زمانی که شما احتیاج به غذا دارید آگاهانه تر تصمیم می گیرد که چه غذایی را میل کنید، نه این که نزدیک ترین غذایی را که به دستتان می رسد مصرف کنید.
این عمده ترین دلیلی می تواند باشد که رژیم های بدون گلوتن باعث کاهش وزن در برخی افراد می شود. در واقع هر لقمه ای که میل می کنید نیاز به بررسی دقیق تر دارد.
افزایش ارسال اندروفین در بدن
زمانی که به ماده ای غذایی حساس هستیم، بدن بخاطر واکنشی که ایجاد می کند، می تواند میزان ارسال اندروفین را افزایش دهد در نتیجه باعث می شود آن ماده غذایی را بیشتر از پیش بخواهیم.
به همین خاطر بیشتر مردم با ایده ترک کردن گلوتن دست و پنجه نرم می کنند چرا که گلوتن در بسیاری از مواد غذایی مورد علاقه آن ها نظیر ماکارونی، نان و غیره وجود دارد و آن ها نمی توانند به راحتی از آن دست بکشند.
نفخ شکم به علت وجود لکتین در غلات
اگر افراد حتی به گلوتن هم حساس نباشند، ممکن است که به لکتین (lectin) موجود در غلات دارای گلوتن نظیر گندم حساسیت داشته باشند. که این می تواند باعث درد و نفخ شکم شود و عرض دور کمر شما را افزایش دهد و سبب افزایش وزن شود.
کلام آخر
توصیه می شود که اطلاعات و میزان دانش خود نسبت به گلوتن را افزایش دهید. چرا که حساسیت داشتن به گلوتن با بیماری سلیاک که منجر به عدم تحمل گلوتن در فرد بیمار می شود متفاوت است.
در نتیجه شما حتما نیاز ندارید که گلوتن را به طور کل از رژیم غذایی خود حذف کنید، چرا که این کار می تواند سخت و هم دارای هزینه زیادی باشد؛ بنابراین این امر فقط برای افرادی که مبتلا به بیماری سلیاک می باشند ضروری است.
همچنین افزایش وزن با گلوتن فقط در صورتی ایجاد می شود که شما در مصرف مواد حاوی گلوتن نظیر غلات زیاده روی کنید. اما با این حال می توانید به مدت 3 هفته یک رژیم غذایی بدون گلوتن را آزمایش کنید، برای این که متوجه شوید، آیا می تواند کمکی کند که شما احساس بهتری را داشته باشید.
Source: www.healthline.com, www.medium.com
بدون دیدگاه