8 علت سردی بدن و روش های درمان آن

علت سردی بدن و روش های درمان آن

 

برای برخی از افراد فرقی نمی‌کند هوا خوب باشد یا سرد؟ آنها در هوای ملایم و خوب نیز احساس سرما میکنند. این مسئله می‌تواند ناشی از کمبود برخی ویتامین‌ها یا کم آبی بدن و برخی مشکلات دیگر باشد.

در این مطلب چند علت که باعث میشود احساس سرما و لرز داشته باشید را بیان میکنیم. لطفاً با ما همراه باشید.

 

  • کم‌خونی

کم‌خونی حالتی است که در آن تعداد گلبول‌های قرمز یا میزان هموگلوبین آن‌ها کمتر از میزان طبیعی است. در کم‌خونی تخریب گلبول‌های قرمز سریعتر از جایگزینی گلبول‌های جدید است.بنابراین بدن با کمبود سلول‌های قرمز خون مواجه است. این مسئله ممکن است به این دلیل باشد که بدن شما به اندازه کافی سلول تولید نمی‌کند یا در اثر خونریزی شدید بخش زیادی از آن‌ها را از دست داده‌اید.

کم‌خونی یک بیماری شایع است اما ممکن است شدید باشد، به‌خصوص اگر طولانی‌مدت شود. کم‌خونی فقر آهن زمانی رخ می‌دهد که بدن شما آهن لازم برای تولید سلول‌های قرمز خون کافی را ندارد. این مورد شایع‌ترین نوع کم‌خونی است و ممکن است به دلیل رژیم غذایی نامناسب، بیماری التهابی روده، خونریزی داخلی و خارجی و بارداری بروز کند.

از علائم آن می‌توان به خستگی، ضعف، سردی مداوم دست و پا، تنگی نفس، پوست رنگ‌ پریده، سرگیجه، سردرد و درد قفسه سینه اشاره کرد. گردش خون برای حفظ دمای طبیعی بدن لازم است؛ بنابراین هنگامی‌که گلبول‌های قرمز خون به اندازه کافی نباشند، کمی اختلال در این فرآیند رخ می‌دهد و سردی بدن طبیعی است.

  • کمبود هورمون تیروئید

کم‌ کاری تیروئید زمانی رخ می‌دهد که غده تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تیروئید برای عملکرد طبیعی بدن تولید نمی‌کند. اگر علاوه بر سرمایی بودن احساس خستگی می‌کنید و بی‌دلیل وزنتان اضافه می‌شود بهتر است سلامت غده‌ی تیروئیدتان را بررسی کنید.علائم دیگر کم‌ کاری تیروئید می‌تواند خشکی پوست، فراموشی، افسردگی و یبوست باشد.

این غده وظیفه‌ی کنترل دمای درونی بدن را نیز برعهده دارد. در واقع کم کاری تیروئید باعث بروز احساس سرمای زیاد در بدن می‌شود.

از طرفی اگر غده‌ی تیروئید به خوبی عمل نکند سوخت و ساز بدن به شدت افت می‌کند و در نتیجه انرژی کافی تولید نمی‌شود. بهتر است آزمایش خون بدهید و از تولید میزان کافی هورمون‌های تیروئید مطمئن شوید. برای مقابله با این مشکل مواد غذایی یُد دارمصرف کنید. همچنین ماهی‌های چرب، آجیل‌ها، مغزهای روغنی، جلبک‌های خوراکی و غذاهایی مانند سوشی نیز بسیار مفید خواهند بود.

  • خستگی بدن

دمای بدن مانند بسیاری از مسائل دیگر متاثراز خواب شماست. کم خوابی یا خستگی مزمن می‌تواند روی سیستم عصبی‌ و مکانیسم‌های بدنتان تأثیر بگذارد که یکی از وظایفش تنظیم دمای بدن است. بهتر است شب‌ها زودتر بخوابید چون بی‌خوابی روی متابولیسم بدنتان تأثیر گذاشته و احساس لرز و سرما خواهید کرد. توصیه می‌کنیم غذاهای مقوی میل کنید و از مصرف محرک‌هایی که باعث بی‌خوابی می‌شوند بپرهیزید. اگر در طول روز آن قدر خسته اید که نمی‌خواهید از جایتان تکان بخورید باز هم سعی کنید کمی قدم بزنید و تحرک داشته باشید تا خون در بدنتان به جریان بیافتد و بدنتان گرم شود. یادتان باشد هرچه کم تحرک‌تر باشید جریان خونتان کندتر می‌شود و بیشتر احساس سرما میکنید.

  • کمبود ویتامین B12

B-12 ویتامینی است که معمولاً در محصولات حیوانی یافت می‌شود. کمبود B-12 ممکن است به دلیل کاهش قدرت جذب آن یا داشتن رژیم غذایی نامناسب بروز کند.افراد گیاهخوار یا افرادی که دچار مشکل عدم جذب کافی این ویتامین در روده هستند بیشتر در معرض کمبود آن قرار دارند. این ویتامین نقش مؤثری در تولید گلبول‌های قرمز برعهده دارد. در نتیجه کمبود آن می‌تواند منجر به کم‌خونی شود.

از علائم کمبود ویتامین B-12 می‌توان به یبوست یا اسهال، خستگی، تنگی نفس، ازدست‌دادن اشتها، ازدست‌دادن تعادل، سوزن ‌سوزن شدن و بی‌حسی در اندام‌ها و ضعف اشاره کرد.این ویتامین را میتوانید با مصرف گوشت گاو، بره، ماهی، جگر گوساله، و گاو، بوقلمون ،غذاهای دریایی مانند صدف و خرچنگ و ساردین، محصولات لبنی و تخم‌ مرغ تأمین کنید؛ البته بعضی از سبزیجات و حبوبات نیز تا حدودی حاوی ویتامین B12 است.

  • کمبود آب

کمبود آب بدن و به اصطلاح دهیدراته شدن بدن باعث تشدید لرز و احساس سرما می‌شود. افراد سالمند و همچنین افراد بیمار و افرادی که دچار اسهال شده اند باید توجه ویژه‌ای به این مسئله داشته باشند. سعی کنید حتماً روزانه یک و نیم لیتر آب بنوشید چون 65 درصد آبی که بدن را تشکیل داده است تأثیر زیادی در تنظیم و کنترل دمای درونی بدن دارد. همین آب است که بعد از ورزش و فعالیت‌های بدنی زیاد باعث خنک شدن بدن (از طریق تعریق) می‌شود. یادتان باشد که تأمین آب کافی بدن همچنین به مقابله با تغییرات دمای بدن کمک می‌کند.

  • پایین بودن قند خون

اگر خسته‌اید و همیشه احساس گرسنگی می‌کنید احتمالاً دچار افت جزئی قند خون می‌شوید. اگر این افت انرژی تبدیل به مشکلی مزمن شود باید در تغذیه‌تان تغییراتی ایجاد کنید. چون احتمالاً کالری و انرژی کافی را برای تولید گرمای بدن دریافت نمی‌کنید. زمانی که قند خون پایین باشد لازم است که به عنوان مثال با مصرف یک لیوان آب میوه این مشکل را جبران کنید.

  • وزن کم بدن

افرادی که شاخص توده‌ی بدن آن‌ها از 18.5 کمتر باشد بیشتر احساس سرما و لرز می‌کنند. در واقع، متابولیسم پایین و نبود چربی کافی در بدن این افراد باعث می‌شود که نسبت به سرما آسیب‌ پذیر باشند. در این شرایط بدن چربی کافی به‌عنوان عایق ندارد و نمی‌تواند گرمای خود را حفظ کند.

  • دیابت

افراد دیابتی بیش از دیگران نسبت به سرما و گرما حساس هستند. میزان بالای قند خون که به بیماری دیابت نوع 2 معروف است نیز باعث ایجاد احساس لرز می‌شود. تمام رگ‌های خونی تحت تأثیر این بیماری قرار می‌گیرند و به مرور جداره‌ی عروق آسیب می‌بیند. این مسئله نیز منجر به بروز اختلالاتی در گردش خون می‌شود. اختلال گردش خون نیز به احساس سرما و لرز دامن می‌زند.

 

راه‌های درمان سردی بدن

 

درصورتی‌که سردی بدن به دلیل عدم تحمل سرما یا هایپوترمی باشد، میتوان با گرم نگه ‌داشتن بدن آن را درمان کرد. اما در مورد احساس مداوم سرما به دلیل ابتلا به یکی از بیماری‌های زمینه‌ای، باید در اولین فرصت برای درمان بیماری اقدام کنید. در حال حاضر درمان‌های بالقوه برای شرایط مختلف عبارت‌اند از:

 

کم‌خونی: شاید لازم باشد از مکمل‌های آهن استفاده کنید یا رژیم خود را تغییر دهید. برای مقابله با کمبود آهن مواد غذایی سرشار از آن یعنی عدس، تخم مرغ، گوشت قرمز، انواع لوبیاها، شکلات و غیره را دریابید. اگر مشکلتان برطرف نشد حتماً به پزشک مراجعه کرده و آزمایش خون بدهید. پزشک همچنین سعی می‌کند هر بیماری که باعث کم‌خونی شما شده است را تشخیص و درمان کند.

کم‌کاری تیروئید: برای شما قرص‌های جایگزین هورمون تیروئیدی تجویز می‌شود.

دیابت: شما میتوانید قند خون خود را با یک رژیم غذایی سالم و انجام تمرینات ورزشی کنترل کنید. در برخی موارد ممکن است به مصرف دارو مانند انسولین نیاز داشته باشید. همچنین باید از پاهای خود به‌خوبی مراقبت کنید و آن‌ها را گرم نگه دارید.

وزن کم بدن: با مراجعه به یک متخصص تغذیه می‌توانید یک برنامه غذایی و ورزشی مناسب تهیه کرده و با عمل به آن وزن خود را افزایش دهید.

گردش خون ضعیف: شما باید علت اصلی آن را طی مشاوره با پزشک متخصص قلب و عروق بیابید و درمان کنید زیرا دلایل مختلفی دارد.

کمبود B-12: رژیم غذایی خود را تغییر دهید تا بتوانید B-12 بیشتری دریافت کنید یا مکمل‌های این ویتامین را مصرف کنید.

 

درمان سردی بدن با طب سنتی

 

از نظر طب سنتی علت اصلی احساس سرما، سردمزاجی و رطوبت زیاد بدن است بنابراین باید بیشتر به سراغ انواع چای گیاهی و مواد غذایی با طبع گرم و خشک بروید. دمنوش رازیانه و آویشن به دلیل طبع گرم آن‌ها بسیار مؤثر است. سعی کنید بیشتر مواد غذایی مثل عسل، خرما، انبه، نارگیل و موز مصرف کنید.

خوراکی ها و غذاهایی مانند گوشت گوسفندی، خورش(خورش) قیمه، تخم مرغ بویژه تخم مرغ عسلی، نان گندم، شیربرنج، شله زرد، فرنی، انجیر، انگور، زیتون، هویج ، شیره انگور جزو رایج ترین و در دسترس ترین غذاها و میوه های با طبع گرم می‌باشند. پرهیز از نوشیدن آب بیش از حد و بدون تشنگی و صرفا از روی عادت و رعایت سایر اصول نوشیدن آب مانند پرهیز از آب یخ و …. و ورزش کردن نیز در اینگونه موارد بسیار کمک کننده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *