هوای گرم به طرق مختلف بر بدن شما تأثیر می گذارد. اگرچه شما تأثیرات فیزیکی را احساس می کنید، اما ممکن است از تاثیرات بدی که هوای گرم می تواند بر سلامت روان شما داشته باشد بی اطلاع باشید. در این مطلب قصد داریم میزان تاثیر گرمای هوا را بر روی خلق و خو و سلامت روان افراد بدانیم .
تاثیر هوای گرم بر سلامت روان
گرمای شدیدی که این روزها بیشتر کشور با آن مواجه است، تأثیرات قابل توجهی بر سلامت روان در کنار تأثیرات جدی سلامت جسمانی دارد. در این میان برخی از گروه ها، از جمله افرادی که از قبل شرایط سلامت روانی آنها با مشکلاتی همراه بوده است ، به ویژه آسیب پذیرتر هستند.
بر طبق تحقیقات جهانی که در طول سالیان متمادی صورت گرفته است ، هوای گرم و گرمای شدید با طیف وسیعی از اثرات سلامت روان از جمله افزایش تحریک پذیری وعلائم افسردگی و افزایش خودکشی همراه بوده است. همچنین می تواند بر رفتار تأثیر بگذارد و موجب از دست دادن تمرکز، افزایش پرخاشگری، بروز خشونت خانگی و افزایش مصرف الکل یا سایر مواد برای مقابله با استرس شود.
از این رو میتوان ادعا کرد که تاثیر گرمای هوا بر سلامت روان موضوعی جدی است.
دکترعاصم شاه معاون اجرایی دانشکده روانپزشکی و علوم رفتاری در کالج پزشکی بیلور هیوستون در این رابطه گفت: مطالعات ما نشان می دهد شدت همه بیماری های روانی با بیشتر شدن گرما افزایش می یابند. این موضوع طبیعی است زیرا گرمای محیط منجر به خستگی، تحریک پذیری و اضطراب بیشتر شده و می تواند دورههای افسردگی را تشدید کند.
در روزهای گرم چه کاری میتوان انجام داد؟
آب کافی بنوشید
حتما در روزهای گرم سال آب مورد نیاز بدن خود را تامین کرده و نباید برای آب خوردن منتظر تشنگی ماند و سپس آب نوشید. همچنین می توان از نوشیدنی هایی چون آب لیمو، تخم شربتی، خاکشیر، به لیمو، آب هندوانه و عرق کاسنی برای کاهش گرمازدگی در هوای گرم استفاده کرد. البته اگر پزشک مقدار نوشیدنی شما را محدود کرده از او بپرسید در زمانی که هوا گرم است چقدر باید مایعات بنوشید.
نکته ای که به آن تاکید می کنیم این است که در هوای گرم از نوشیدن مایعات شیرین خودداری نمایید، چون این کار باعث دفع مقدار زیادی آب از بدن می شود.
لباس مناسب بپوشید
لباسهای روشن ، سبک و گشاد انتخاب مناسبی برای روزهای گرم سال می باشد.اگر در فضای باز فعالیت می کنید سعی کنید از کلاه لبه پهن به عنوان پوششی برای سر خود ، عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب استفاده کرده و از خود در برابر نور خورشید محافظت کنید. در صورت تداوم حضور در هوای گرم، روی سرتان آب بریزید تا خنک شود و سعی کنید حتی المقدور در سایه بمانید.
در محیط خنک بمانید
تا حد امکان در مکانی با تهویه مطبوع بمانید. اگر خانه شما تهویه مطبوع ندارد، به مرکز خرید یا کتابخانه عمومی بروید چراکه حتی چند ساعتی که در تهویه مطبوع سپری میکنید میتواند به بدن شما کمک کند که وقتی دوباره به گرما می روید خنک تر بماند. نکته مهم اینکه گرفتن دوش یا حمام خنک یا رفتن به مکانی با تهویه مطبوع راه بسیار بهتری برای خنک شدن است.
کمتر از اجاق گاز و فر استفاده کنید تا دمای خانه خود را خنکتر نگه دارید.
فعالیتهای خارج از منزل را با دقت زمانبندی کنید
سعی کنید فعالیت در فضای باز را به زمانی که هوا خنک تر است، مانند ساعات صبح و عصر موکول کنید. در صورت خستگی در مناطق سایه استراحت کنید تا بدن شما فرصتی برای بهبودی داشته باشد.
مراقب کودکان باشید
افرادی که برای مراقبت به شما وابسته هستند را به دقت زیر نظر بگیرید. داخل اتومبیل به خصوص ماشین های پارک شده ،میتواند به سرعت تا دمای خطرناک گرم شود هرکسی در ماشین پارک شده باقی بماند در معرض خطر است، کودکان به ویژه در معرض خطر گرمازدگی یا مرگ هستند هرگز آنها را در اتومبیل رها نکنید.
افرادی که در معرض بالاترین خطرناشی از گرما هستند عبارتند از افراد 65 سال و بالاتر، کودکان زیر دو سال و افراد مبتلا به بیماری های مزمن یا بیماری روانی.
برخی از داروهای ضد افسردگی می توانند باعث عدم تحمل گرما شوند اگر دارو مصرف می کنید، قبل از مصرف داروی خود در زمان حضور در محیط دارای گرمای بیش از حد، با پزشک مشورت کنید. برخی از داروهای اعصاب مانند لیتیوم، ممکن است به خوبی با گرما تطبیق پیدا نکنند. بررسی های پیشین نشان می دهد لیتیوم از طریق کلیه ها عبور می کند و با افزایش میزان تعریق، سطح دارو می تواند در بدنتان دارای نوسان شود.
علاوه بر این داروهای ضد افسردگی نحوه ارسال سیگنال های شیمیایی توسط مغز را تغییر می دهند تا بر خلق و خوی شما تأثیر بگذارد و این موضوع می تواند بر نحوه تنظیم دمای بدن شما تأثیر گذار باشد. عدم تحمل گرما می تواند باعث حساسیت بیش از حد به گرما شود و شما را بیشتر مستعد گرمازدگی کند.
در مجموع برای پیشگیری از پیامدهای منفی روحی و روانی ناشی از گرما، هنگام نشستن، عضلات بدن را شل کرده و آنها در حالت استراحت قرار دهید. تکنیک تنفس عمیق می تواند به ایجاد حس آرامش کمک کند.همچنین یک برنامه خواب ثابت داشته باشید و فعالیتهایی ر پیدا کنید که هنوز از انجام آنها لذت میبرید حتی با وجود گرما.
بدون دیدگاه