سندرم بینایی کامپیوتری ( Computer Vision Syndrome ) یا CVS که به آن فشار چشم دیجیتال نیز میگویند، مجموعهای از مشکلات مربوط به چشم و بینایی را توصیف میکند که ناشی از استفاده طولانی مدت از رایانه، تبلت و تلفن همراه است.
بسیاری از افراد هنگام مشاهده صفحه نمایش های دیجیتال برای مدت طولانی، ناراحتی چشم و مشکلات بینایی را تجربه می کنند وبه نظر می رسد سطح ناراحتی ها با میزان استفاده از صفحه نمایش دیجیتال رابطه مستقیم دارد.البته تنها بزرگسالان افراد مبتلا به این سندرم بینایی نیستند.کودکانی که در طول روز به صفحه بازی های ویدئویی و یا رایانه در محل تحصیل یا منزل خود خیره می شوند، نیز می توانند مشکلات چشمی مربوط به استفاده از کامپیوتر را بروز دهند.
علل و عوامل خطر
مشاهده کامپیوتر یا صفحه نمایش دیجیتال اغلب باعث می شود چشم ها سخت تر کار کنند چرا که مشاهده کامپیوتر یا صفحه دیجیتال با خواندن یک صفحه چاپ شده متفاوت است.
چشم انسان حروف چاپی را بهتر از حروف نمایش داده شده بر روی مانیتور می بینند. علت آن است که حروف چاپی مغایرت بیشتری با صفحه سفید زمینه دارد و لبه های آنها واضح تر است؛ حال آنکه در مورد صفحه مانیتور چنین نیست. غالباً حروف روی رایانه آنقدر دقیق یا واضح نیستند، سطح کنتراست حروف با پسزمینه کاهش مییابد و وجود تابش خیره کننده و انعکاس روی صفحه ممکن است مشاهده را دشوار کند. در نتیجه، ویژگیهای منحصربهفرد و نیازهای بصری بالای نمایش رایانه و صفحهنمایش دیجیتال، بسیاری از افراد را مستعد ابتلا به علائم مرتبط با بینایی میکند.
بر اساس تحقیقات دانشگاه آیووا افراد هنگام کار کردن با کامپیوتر کمتر پلک میزنند، در حقیقت میزان پلک زدن به یک سوم معمول میرسد که در نتیجهی این امر، چشمها خشک میشوند.
برخی از افراد سر خود را در زوایای عجیب و غریب کج می کنند زیرا عینک آنها برای نگاه کردن به رایانه طراحی نشده است یا به سمت صفحه نمایش خم می شوند تا آن را به وضوح ببینند. این وضعیت می تواند علاوه بر مشکلات چشمی منجر به اسپاسم عضلانی یا درد در پشت ،گردن یا شانه نیز شود.
خیره شدن به کامپیوتر از فاصلهی کمتر از زاویهی استاندارد موجب تشدید ناراحتیهای چشمی میشود. بهطور ایدهآل، موقعیت مناسب قرار دادن مانیتور، ۱۵ تا ۲۰ درجه پایینتر از سطح چشمها است که ۵۰ تا ۷۰ سانتیمتر هم باید از چشمها فاصله داشته باشد.
در بیشتر موارد، علائم CVS به این دلیل رخ می دهد که خواسته های بصری کار از توانایی های بصری فرد برای انجام آنها فراتر می رود. بیشترین خطر برای ایجاد CVS افرادی هستند که هر روز دو یا چند ساعت مداوم را در رایانه یا با استفاده از یک دستگاه صفحه نمایش دیجیتال سپری می کنند.
علائم سندرم بینایی کامپیوتری
شایع ترین علائم مرتبط با CVS یا خستگی چشم دیجیتال عبارتند از:
- خستگی چشم.
- سردرد.
- تاری دید.
- خشکی و خارش چشم.
- درد گردن و شانه.
این علائم ممکن است ناشی از:
- روشنایی ضعیف
- تابش خیره کننده نور روی صفحه دیجیتال.
- فاصله دید نامناسب
- وضعیت نشستن ضعیف
- مشکلات بینایی اصلاح نشده
و یا ترکیبی از این عوامل باشد .
میزان بروز این علائم اغلب به سطح توانایی های بینایی افراد و مدت زمان استفاده آنها از نمایشگرهای دیجیتال بستگی دارد. مشکلات بینایی اصلاح نشده مانند دوربینی و آستیگماتیسم ، تمرکز ناکافی چشم یا توانایی های هماهنگی چشم، و تغییرات پیری چشم، مانند پیرچشمی ، همگی می توانند در ایجاد علائم بصری هنگام استفاده از رایانه یا صفحه دیجیتال نقش داشته باشند.
البته بسیاری از علائم بصری تجربه شده توسط کاربران موقتی است و پس از توقف کار با رایانه یا دیگر دستگاه های دیجیتال کاهش می یابد. با این حال، برخی از افراد ممکن است شاهد کاهش مداوم تواناییهای بینایی خود مانند تاری دید از راه دور حتی پس از توقف کار با رایانه باشند. اگر برای رفع علت مشکل اقدامی نشود، علائم همچنان عود خواهند کرد و شاید با تداوم استفاده از صفحه دیجیتال در آینده بدتر شوند.
راه حل چیست؟
راه حل های مشکلات بینایی مرتبط با صفحه نمایش دیجیتال متنوع است. با این حال، معمولاً می توان با مراقبت منظم از چشم و ایجاد تغییراتی در نحوه مشاهده صفحه، آنها را کاهش داد.
در برخی موارد، افرادی که نیازی به استفاده از عینک برای سایر فعالیتهای روزانه ندارند، ممکن است از عینکهایی که بهطور خاص برای کار با کامپیوتر ساخته شده اند، بهرهمند شوند. علاوه بر این، افرادی که قبلاً عینک دارند ممکن است متوجه شوند که نسخه فعلی آنها دید مطلوبی را برای مشاهده رایانه فراهم نمی کند.
- عینک یا لنزهای تماسی تجویز شده برای استفاده عمومی ممکن است برای کار کامپیوتری کافی نباشد طراحیهای خاص لنز، قدرت لنز یا رنگها یا پوششهای لنز ممکن است به حداکثر کردن تواناییهای بینایی و راحتی چشم کمک کند.
- برخی از عوامل مهم در پیشگیری یا کاهش علائم CVS مربوط به کامپیوتر و نحوه استفاده از آن است. این موارد شامل شرایط نور، راحتی صندلی و موقعیت مانیتور است.
- در حالت مطلوب، صفحه نمایش کامپیوتر باید 15 تا 20 درجه زیر سطح چشم (حدود 10تا 13 سانتی متر) از مرکز صفحه و فاصله صفحه تا چشم ها حدود 50 تا 70 سانتی متر باشد. بهتر است موقیعت صفحه نمایش طوری باشد که چشمها به سمت پایین باشد زیرا اکثر مردم وقتی چشمانشان به سمت پایین نگاه می کنند، راحت تر هستند.
- اگر مجبورید که به صورت متناوب به یک سند یا برگه نوشته شده و مانیتور نگاه کنید (مخصوصاً در مورد تایپیست ها) سعی کنید برگه را بالای صفحه کلید و زیر مانیتور قرار دهید. اگر این امکان پذیر نیست، می توان از یک نگهدارنده در کنار مانیتور استفاده کرد. با این کار نیازی به جابجایی سر از سند به صفحه نیست.
- صندلی مورد استفاده حین کار با کامپیوتر باید راحت و مناسب باشد. ارتفاع صندلی باید طوری تنظیم شود که پاها روی زمین قرار بگیرند. بازوها باید طوری تنظیم شوند که در حین تایپ کردن از آن پشتیبانی کنند و مچ ها نباید هنگام تایپ روی صفحه کلید قرار گیرند.
- هنگام استفاده طولانی از کامپیوتر برای جلوگیری از خستگی چشم، سعی کنید به چشم ها استراحت دهید پس از دو ساعت استفاده مداوم از رایانه به مدت 15 دقیقه به چشم ها استراحت دهید.همچنین قانون 20-20-20 را دنبال کنید . به ازای هر 20 دقیقه تماشای کامپیوتر، به مدت 20 ثانیه به چیزی در فاصله 20 فوتی ( حدود6متر) نگاه کنید تا به چشم ها فرصتی برای تمرکز مجدد بدهید.
- برای به حداقل رساندن احتمال ابتلا به خشکی چشم هنگام استفاده از رایانه، سعی کنید مکرر پلک بزنید. پلک زدن سطح چشم را مرطوب نگه می دارد .در صورتی که مشکل شما شدید باشد، می توانید از قطره های اشک مصنوعی استفاده کنید.
- در طول روز استراحت های جایگزین انجام دهید.این توصیه برای کسانی هست که به طور مداوم با رایانه کار میکنند. برای مدتی از پشت میز کار خود بلند شوید و به کار دیگری بپردازید، تماس تلفنی بگیرید یا با همکاران مشورت کنید. پس از مدت طولانی کار با رایانه، هر کاری را انجام دهید که در آن چشم ها مجبور نباشند روی چیزی از نزدیک تمرکز کنند.
مشکلات چشمی اصلاح نشده مثل دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی می توانند مشکلات بینایی بیشتری را هنگام استفاده از رایانه یا صفحه دیجیتال ایجاد کنند چرا که میتوانند منجر به عادت تنگ کردن چشم ها و خستگی چشم های شما شوند و به این ترتیب شانس شما به ابتلا به سندروم بینایی دیجیتالی را بیشتر کنند.
منبع : www.aoa.org
بدون دیدگاه