سندرم روده تحریکپذیر (IBS) یک اختلال عملکردی گوارشی با علت نامشخص است. بهطور ساده، روده بهنظر سالم میرسد ولی عملکرد صحیحی ندارد که علت این عملکرد ناصحیح مشخص نیست. IBS را بهنام کولون اسپاسمی نیز مینامند.
علل و علایم
علت کولون ایپاسمی (IBS) نامعلوم است. برخی محققین اعتقاد دارند که روده افراد مبتلا به IBS بهطور غیرطبیعی حساس است و به وقایع طبیعی از قبیل عبور غذا یا استرس واکنش بیش از اندازه نشان میدهد. محققین دیگر پیشنهاد میکنند که نقصی در ارتباط عصبی مغز با روده در این افراد وجود دارد. برخی پیشنهاد میکنند که عفونتهای اولیه موجب مستعدساختن افراد در ابتلا به IBS میشود و … .
علت هرچه باشد، علایم کولون ایپاسمی (IBS) شامل درد یا ناراحتی در ناحیه شکم، احساس نفخ یا گاز در شکم، اسهال، یبوست، یا وقوع متناوب این دو و وجود موکوس در مدفوع است.
علایم بیماری گذرا هستند و حتی احتمال دارد به مرور تغییر کنند.
اثر این علایم میتواند از ملایم تا شدید باشد و شدت علایم نیز به مرور میتواند تغییر کند. معمولاً علایم با حرکات روده بهبود یا تخفیف پیدا میکنند.
- غذا. در افراد مختلف غذاهای متفاوتی محرک هستند. برخی از غذاهای محرک معمول محصولات لبنی، سوربیتول (شیرینکننده جایگزین شکر)، غذاهای حاوی کافئین، شکلات و الکل هستند.
- استرس از هر منشأ که باشد اغلب محرک بوده و علایم را در افراد با IBS تشدید میکند.
- دیگر بیماریهای گوارشی ایجادشده توسط باکتریها یا ویروسها میتوانند محرک باشند.
- بهنظر میرسد زنان در دورههای ماهیانه خود علایم شدیدتری دارند که پیشنهاد میکنند تغییر سطح هورمونها میتواند بر علایم مؤثر باشد.
علایم کولون اسپاسمی عبارتند از:
-
تغییر در توالی حرکات شکمی
-
تغییر در قوام مدفوع
-
احساس اورژانسی نیاز به دفع محتویات روده
-
احساس مکرر عدم تخلیه کافی شکم
-
وجود موکوس در مدفوع (مخاط)
-
نفخ
-
کاهش علایم با حرکات رودهیی
نکتهیی که باید قابل توجه قرار گیرد این است که وجود خون در مدفوع، استفراغ، تب و اسهالی که فرد را در شب بیدار کند از علایم IBS نیست. افراد با این علایم باید حتماً به پزشک مراجعه کنند.
درمان
درمان IBS در جهت برطرفکردن علایم است و در سه محور تعدیل در سبک زندگی، آموختن مهارتهای جدید تطبیقی و دارو درمانی انجام میگیرد. تعدیلهای سبک زندگی عبارتند از:
-
افزایش فیبر رژیم غذایی
-
ایجاد یاداشت غذایی جهت یافتن غذاهای محرک و دوری از آنها
-
نوشیدن حداقل 6 لیوان آب روزانه برای جلوگیری از یبوست
-
ورزش مستمر
-
خوردن غذاها با الگوی منظم، خودداری از حذف وعدهها
بدون دیدگاه