رژیم لاغری براساس گروه خونی

تعریف انواع رژیم گروه خونی

رژیم گروه خونی نوعی رژیم  غذایی است که براساس گروه خونی افراد (A، B، AB یا O) و نوع غذاهایی که هر گروه باید بخورد، شکل گرفته است. پزشکی به‌نام پیتر آدامو در کتاب خود به‌نام “غذای مناسب برای گروه خونی خود بخورید”، این عقیده را توضیح داده که براساس گروه خونی، چه غذایی برای افراد سالم است و چه غذاهایی را نباید مصرف کنند. در این کتاب منشأ هر چهار گروه خونی و طبیعت آن‌ها توضیح داده شده و عنوان گردیده که چرا هر گروه خونی آنتیبادی های خاصی را علیه گروه‌های غذایی خاصی دارد.

رژیم گروه خونی

آنتی بادی ها، پروتئین هایی در بدن و جریان خون هستند که مواد بیگانه را شناسایی کرده و به آن‌ها حمله می کنند. پروتیین‌های خاصی به‌نام لکتین‌ها در غذاها وجود دارند که در هنگام جذب، از غذاها آزاد می شوند. وقتی این پروتیین‌ها به جریان خون وارد شدند بعضی از لکتین‌ها با گلبول‌های قرمز ترکیب شده و موجب چسبیدن گلبول‌های قرمز به هم‌ دیگر می شوند. این فرایند را “آگلوتیناسیون” می‌نامند. دکتر آدامو می‌گوید که این فرایند مشکلات زیادی برای سلامتی از قبیل دل‌درد، هضم ناقص، سردرد، اسهال، بیماری‌های کبدی و کلیوی ایجا می‌کند.

رژیم گروه خونی شامل لیست بزرگی از مواد غذایی مفید برای هر گروه خون است. در این لیست هم‌چنین غذاهایی که فرد باید از آن‌ها اجتناب کند و غذاهای بی‌اثر یا خنثی نیز ذکر شده‌اند. دکتر آدامو می‌گوید که استفاده از این رژیم نه تنها سلامتی فرد را ارتقا می‌دهد، بلکه به او کمک می‌کند تا به وزن ایده‌آل برسد.

منشاء رژیم گروه خونی

در سال 1991، دکتر کارل لندستِینر کشف کرد که چهار نوع گروه خونی وجود دارد و آن‌ها را A، B، AB و O نامید. او فهمید که گروه‌های خونی به‌خاطر آنتی‌بادی‌ها باهم سازگار نیستند. اگر گروه‌های مختلف خونی با هم مخلوط شوند، آنتی بادی ها باعث لخته‌شدن خون خواهند شد. به عقیده‌ی دکتر آدامو علاوه بر مسأله‌ی فوق، غذاهای خاصی نیز می توانند باعث سخت و چسبنده‌شدن سلول‌های خونی به یک دیگر و ایجاد آگلوتیناسیون شوند.

پدر دکتر آدامو به‌نام جیمز نیز مثل خود او پزشک متخصص در معالجه‌ی امراض با داروهای طبیعی بود و عقیده داشت که بعضی غذاها برای بعضی از افراد مؤثرتر از بقیه هستند. او در کتاب خود به‌نام ” آیا غذای یک فرد برای فرد دیگری سمی است؟”، این مسأله را به گروه‌های خونی مختلف ربط داده است.

انسان‌شناسان منشأ هر گروه خونی را ردیابی کرده‌اند. اولین گروه خونی در انسان‌ها گروه O بوده است. از آن‌جایی که این افراد در گذشته‌های دور شکارچی بوده‌اند و رژیم آن‌ها عمدتاً از گوشت تشکیل شده بود، در آن‌ها آنتی‌بادی‌هایی علیه لکتین‌های غذاهای گیاهی از قبیل گندم و سایر غلات شکل گرفته بود. دکتر آدامو عقیده دارد که افرادی که گروه خونی O دارند باید رژیم غذایی‌شان بیش‌تر شبیه اجدادشان بوده، اغلب از گوشت‌ها و کم‌تر از غلات  استفاده کنند.

گروه خونی بعدی که شکل گرفت، گروه A بود. از آن‌جایی که شرایط محیطی تغییر پیدا کرده بود، انسان‌ها بیش‌تر غذاها را خودشان از راه کشاورزی تهیه می‌کردند و کم‌تر به شکار می‌رفتند. بنابراین رژیم‌شان از گوشت‌ها به‌سمت گیاهان گرایش پیدا کرد. وقتی که رژیم عوض شد، گروه خونی A نیز شکل گرفت و بنابراین آنتی‌بادی‌های علیه لکتین‌های گوشت تشکیل شدند. به عقیده‌ی وی کسانی که گروه خونی A دارند، دارای آنتی‌بادی‌های علیه لکتین‌های موجود در گوشت بوده و بنابراین باید گیاهخوار باشند یا این‌که رژیم‌ شان عمدتاً از گیاهان تشکیل شده باشد.

گروه خونی بعدی که تشکیل شد گروه B بود. وقتی انسان‌های اولیه شروع به مهاجرت کردند و به آب و هوای جدید عادت کردند، گروه خونی B شکل گرفت. در این رژیم مواد غذایی گیاهی و گوشتی و هم‌چنین محصولات لبنی وجود داشت. به‌عقیده دکتر آدامو، افرادی که گروه خونی B دارند مقدار آنتی‌بادی های خونشان نسبت به گوشت‌ها و گیاهان، کم‌تراز سایر گروه‌ها است و هم‌چنین به‌همین دلیل است که این افراد نسبت به محصولات لبنی تحمل بیش‌تری دارند.

آخرین گروه خونی شکل گرفته گروه AB بود. این گروه خونی خیلی کم است و حتی امروزه نیز کم‌تر از 5% جمعیت جهان گروه خونی AB دارند. گروه خونی AB در اثر تولید مثل گروه‌های A و B با یک دیگر تشکیل گردید. دکتر آدامو می‌گوید افرادی که در این گروه هستند تضادها و تناقضات زیادی را از خودشان نشان می دهند.

شرح رژیم گروه خونی

دکتر آدامو تمام غذاها را به 16 گروه تقسیم‌بندی کرده است که عبارتند از:

  • گوشت‌ها و ماکیان، خوک و مرغ، غذاهای دریایی و صدف‌ها
  • لبنیات و تخم مرغ: شیر، ماست، بستنی، پنیر و تخم مرغ
  • روغن‌ها و چربی ها: تمام روغن‌ها از قبیل روغن بادام‌زمینی، روغن بذرک، روغن کنجد و …
  • مغزها و دانه‌ها: تمام مغزها و دانه‌ها
  • لوبیاها و حبوبات: تمام حبوبات و لوبیاها
  • غلات: جو، جو دوسر، گندم، غلات صبحانه، ذرت ورقه‌ورقه، برنج و …
  • نان‌ها و کلوچه‌ها: تمام محصولات نانوایی از قبیل نان‌ها، کراکرها و …
  • غلات و ماکارونی: تمام آردها، نودل‌ها، اسپاگتی، گندم سیاه و …
  • سبزیجات: تمام سبزیجات، زیتون، فلفل‌ها و آواکادو
  • میوه‌جات: میوه‌های تازه، میوه‌های خشک‌شده و کنسروی
  • آب‌میوه‌ها و مایعات: تمام آب‌میوه‌های تازه و تغلیظ‌شده
  • ادویه‌جات: تمام ادویه‌جات تازه و خشک شده، سیر، سس سویا، شربت‌ها و سایر سس‌هایی که بر پایه‌ی لبنیات نیستند.
  • چاشنی ها: مایونز، خردل، کچاپ، ژله‌ها، ترشی ها و سس‌های سالاد
  • چای ها و دم‌کرده‌های گیاهی: تمام دم‌ کردهای گیاهی
  • نوشیدنی‌های انرژی‌زا: قهوه، چای سیاه، چای سبز، آب معدنی، انواع کولاها، شراب، آبجو و لیکور

در هر یک از 16 گروه غذایی، او غذاهایی که باعث اضافه‌ وزن می شوند، غذاهایی که باعث کاهش وزن می شوند، غذاهای مفید، غذاهای طبیعی و غذاهایی که باید پرهیز شوند را توضیح داده است. به‌عنوان مثال، مرغ برای کسانی که گروه خونی O و A دارند خنثی است،‌ اما برای کسانی که گروه خونی B یا AB دارند غیر مجاز است. مثال دیگر غلاتی از قبیل گندم است. دکتر آدامو می گوید که هیچ‌کدام از غلات برای افراد با گروه خونی O مجاز نیستند و باید از مصرف آن‌ها اجتناب شود. او هم‌چنین توصیه می کند کسانی که گروه خونی B دارند نیز از مصرف غلات پرهیز کنند. از طرف دیگر گندم برای افرادی که گروه خونی A دارند بسیار مفید بوده و برای گروه خونی AB خنثی است. او برای هر گروه خونی لیست غذایی تهیه کرده و ارایه داده است. علاوه بر راهنماهای توصیه‌ شده غذایی ویژه، دکتر آدامو در کتاب خود توصیف کرده که هر گروه خونی در اثر استرس چه وضعیتی پیدا می‌کند و چگونه باید با استرس‌ها برخورد شود.دکتر آدامو مکمل‌های غذایی مؤثر برای هر گروه خونی را معین کرده و ورزش‌های مؤثر برای همه‌ی آن‌ها را نیز یاد داده است.

عملکرد

رژیم گروه خون براساس این واقعیت که تمام غذاها حاوی لکتین یا پروتیین‌هایی هستند که با آنتی‌بادی های موجود در خون تداخل دارند، شکل گرفته است. او تمام غذاها را آزمایش و معین کرده که هر کدام چه واکنش‌هایی را در بدن افراد ایجاد می‌کنند.

وقتی لکتین غذای خاصی با گروه خونی خاص تداخل پیدا می‌کند، باعث ایجاد فرآیندی به‌نام آگلوتیناسیون می‌شود. در آگلوتیناسیون لکتین‌ها باعث می‌شوند که سلول‌های خون چسبنده شوند و شرایط خاصی از قبیل اختلال در هضم غذاها، مشکلات کلیوی و کبدی، سردرد، دیابت، چاقی و … را ایجاد کنند.

برای جلوگیری از مشکلات ایجادشده توسط آگلوتیناسیون، فرد باید از مصرف غذاهای ایجادکننده‌ی این واکنش اجتناب کند. دکتر آدامو تمام غذاها را مورد امتحان قرار داده و واکنش ایجادشد توسط آن‌ها را مورد بررسی قرار داده است. با دنبال‌کردن این رژیم از تولید لکتین‌ها جلوگیری شده و سلامتی فرد ارتقا می‌یابد.

علاوه بر گروه‌های خونی اصلی چهارگانه، زیرگروه‌های زیادی نیز وجود دارند. این‌ها هم فاکتورهایی هستند که در خون وجود دارند. این زیرگروه‌ها شامل Rh و وضعیت ترشحی هستند. Rh تعیین کننده مثبت یا منفی بودن گروه خون است. فاکتور Rh تحت تأثیر رژیم قرار نمی گیرد. با این حال وقتی نوع گروه خونی معین می شود، Rh آن هم عنوان می‌گردد.

وضعیت ترشحی بر کنش رژیم برعملکرد بدن تأثیرمی گذارد. این عامل نشان می‌دهد که آیا آنتی ژن‌های گروه خونی در سایر مایعات بدن از قبیل بزاق و ادرار وجود دارند یا خیر. تقریباً 80% مردم ترشح‌کننده هستند. برای این افراد گروه خونی از طریق بررسی سایر مایعات بدن هم قابل تعیین است. در 20% باقیمانده‌ی جمعیت، آنتی ژن‌های گروه خونی فقط در خون وجود دارند. به عقیده‌ی دکتر آدامو افراد ترشح‌کننده نسبت به لکتین‌های غذاها حساس هستند. این افراد واکنش‌های شدیدتری نسبت به سایر افراد نشان می‌دهند. روش‌های مختلفی برای تعیین این مسأله وجود دارد، با این حال از آن‌جا که 80% جمعیت ترشح‌کننده هستند، بهتر است توصیه‌های انجام‌شده برای تمام افراد رژیم‌ گیرنده رعایت شوند.

مزایا

دکتر آدامو مدعی است مزایای این رژیم برای بیمارانش بسیار زیاد بوده و سلامتی آن‌ها را ارتقا داده است. پایگاه اینترنتی وی پر از نقطه نظرات رژیم‌ گیرندگان است. این افراد نه تنها وزن کم کرده‌اند، بلکه به‌عقیده دکتر آدامو هر کدام از گروه‌ها نیز نسبت به بیماری های خاصی حساس‌تر از بقیه است. بنابراین رژیم گروه خونی در کسانی که گروه خونشان A است باعث کاهش وزن و کاهش ریسک بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان، کم‌خونی، اختلالات کبدی و کیسه‌ی صفرا و دیابت نوع I شده است.

در کسانی که گروه خونی B دارند مزایای رژیم گروه خونی عبارتند از کاهش وزن و کاهش ریسک دیابت نوع I، سندرم خستگی مزمن و بیماری‌های خود ایمنی از قبیل لوگریک، لوپوس و اسکلروز چندگانه می شود.

کسانی که گروه خونی AB دارند، وزن کم می‌کنند و ریسک بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و کم‌خونی در آن‌ها کم‌تر می‌شود.

در مورد افرادی که گروه خونی O دارند علاوه بر کاهش وزن، از اختلالات انعقاد خون، بیماری‌های التهابی از قبیل آرتریت، هیپوتیروییدیسم، زخم‌ها و آسم نیز پیشگیری می‌شود.

حتی منتقدان این رژیم نیز می‌گویند که بعضی از خواص آن از قبیل کاهش میزان چربی اشباع و غذاهای فرایندشده برای اغلب مردم سودمند است.

موارد احتیاط

از آن‌جایی که گروه خونی یکی از مشخصات ثابت هر فردی است، پیروی از رژیم گروه خونی هیچ‌گاه تنوع ندارد. با این حال وقتی سن افراد بالا می‌رود شرایط پزشکی خاصی برای آن‌ها ایجاد می‌شود. بیماری‌هایی از قبیل دیابت، افزایش فشار خون و بیماری‌های قلبی باعث می‌شوند فردی که گروه خونی O دارد از مصرف زیاد از حد گوشت‌ها اجتناب کرده و مصرف میوه‌جات و سبزیجات خود را افزایش دهد. با استفاده از این رژیم اگر تغییری در غذاها ایجاد نشود ممکن است برای فرد مشکلات جدی به‌وجود آید.

مصرف لبنیات در کسانی که عدم تحمل لاکتوز دارند، بدون توجه به گروه خونی، ایجاد مشکل می‌کند. محدودیت مصرف لبنیات نیز باعث دریافت کم کلسیم و مشکلات ناشی از آن می‌شود.

افرادی که کمبود ویتامین یا کم‌خونی دارند باید گوشت بیش‌تری مصرف کنند تا مقدار کافی پروتیین به بدنشان برسد؛ و این مسأله به گروه خونی ارتباطی ندارد. حال برای اطلاعات از انواع رژیم ها می توانید به صفحه اصلی وب سایت قسمت مقالات مراجعه نمایید.

مقاله های مرتبط:

کاهش وزن در مردان با بهزیستن

کاهش وزن و لاغر کردن سالم و اصولی

رژیم کاهش وزن آن کولینز

کاهش وزن یک هفته ای با بهزیستن

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *