رژیم غذای خام یک تغییر در سبک زندگی است که در آن حداقل 75% غذاهای خوردهشده خام هستند و از غذاهای فرایندشده یا پختهشده استفاده نمیشود.
پیدایش رژیم غذای خام
خاستگاه این رژیم به دوران ماقبل تاریخ برمیگردد.زمانیکه انسان به مرور زمان وسایل جدید را اختراع و آتش را کشف کرد رژیم غذای خام جای خود را به غذاهای پختهشده داد.توجه به رژیم غذاهای خام از سال 1930 شروع شد. فردی بهنام آن ویگمور (1994ـ 1909) اولین پیشتاز در استفاده از غذاهای خام یا ’غذاهای حیاتبخش‘ بود تا بدن را از شر سموم خلاص کند. فردی دیگر بهنام هِربِرت شِلتون (1985ـ 1895) نیز یکی دیگر از پیشتازان استفاده از غذاهای خام بهخاطر سلامتی آنها بود.
شِلتون مدرسه و کلینیکی در تگزاس پیدا کرد که ’علوم طبیعی‘ را آموزش گسترش میدادند. ’علوم طبیعی‘ یکی از زیرمجموعههای طب جایگزین یا درمان بهوسیلهی گیاهان طبیعی است.
او معتقد بود که طب مرسوم در آن زمان سمی است،و فرد باید روزه بگیرد تا بدنش از شر سموم خلاص شود و فقط یک نوع غذا باید در هر وعده مصرف شود. فلسفهی شِلتون بر استفاده از غذاهای خام تأثیر گذاشت و فردی دیگر بهنام هَری دیاموند با استفاده از این دلایل رژیم ’متناسب برای زندگی‘ را طراحی کرد.
رژیم لاغری غذای خام
از سال 1980 به بعد چندین نوع رژیم غذاهای خام برای درمان سرطان طراحی شده است.با این حال با وجودی که انجمن سرطان امریکا و انیستیتو ملی سرطان از یک رژیم سرشار از سبزیجات و همچنین سبزیجات خام برای پیشگیری از سرطان حمایت میکنند،اما عقیده ندارند که رژیم غذای خام میتواند کاملاً از سرطان پیشگیری کرده یا آنرا درمان کند. استفاده از غذاهای خام از سال 1990 بسیار رایج شد،چون چهرههای مشهوری از قبیل دِمی مور و وودی هَرِلسون بر این رژیمها تأکید زیادی داشتند و از سال 2000 نیز رستورانهای غذاهای خام شروع به فعالیت کردند.
شرح رژیم عذای خام
رژیم غذای خام بیشتر یک نوع تغییر در سبک زندگی است تا اینکه رژیم کاهش وزن باشد. در این رژیم 75% یا بیشتر غذایی که فرد میخورد خام و پختهنشده است.
بهطور کلی خامخواران عقیده دارند که هرچه انسان به خوردن غذاهای خام بیشتر عادت کند، سلامتی وی نیز بیشتر ارتقا مییابد.
خامخواران غذای خام را این چنین توصیف کردهاند: غذای فرایندنشده که دمای آن هیچگاه به بیشتر از °C 47 نرسیده باشد. بعضی از خامخواران بین غذاهای ’خام‘ و ’حیاتبخش‘ تفاوت قایل شدهاند.
غذاهای خام در واقع غذاهایی هستند که پخته نشدهاند؛ در حالیکه غذاهای حیاتبخش غذاهایی هستند که پختهنشده و آنزیمهای بیشتری نیز دارند، چون آنها ’فعال شدهاند‘.
بهعنوان مثال بادامی که جوانه نزده را جزو غذاهای خام طبقهبندی کردهاند؛ اما بادامی که در آب خیس خورده و شروع به جوانهزدن کرده است را ’غذای حیاتبخش‘ مینامند. برای درک بهتر، اصطلاحهای خام و حیاتبخش که همزمان با هم استفاده میشوند بهمعنی غذاهایی هستند که در دمای کمتر از C 47 فرایند شدهاند.
خامخواران میتوانند گیاهخوار نیز باشند و هیچ نوع غذای حیوانی مصرف نکنند. گیاهخواران افرادی هستند که از لبنیات و تخممرغ استفاده میکنند ولی گوشت نمیخورند؛ همهچیزخواران هم از سبزیجات و هم از گوشت استفاده میکنند، اما همهی آنها باید خام باشند.
عمده خامخواران در دستهی گیاهخواران هستند و ترجیح میدهند که از غذاهای نپخته، حرارتندیده و فرایندنشده استفاده کنند. بعضی از آنها غذایشان را خودشان تولید میکنند و معمولاً غذا را از مغازهها تهیه نمیکنند.
با وجودی که این رژیم فرد را محدود میکند که حتماً از غذاهای پختهنشده استفاده کند، اما تهیهی غذا نیز میتواند خیلی وقتگیر باشد. تنظیم برنامهی غذایی برای دریافت مقادیر کافی ویتامین و مواد معدنی از این رژیم محدود ضروری است. خامخواران ممکن است نیاز به مکملهای تغذیهیی داشته باشند تا تمام نیازهایشان برآورده شود.
عملکرد
با وجودی که کاهش وزن فرد هدف اصلی رژیم خامخواری نیست، اما فرد بهطور اجتنابناپذیری لاغرتر میشود؛ چون این رژیم مقدار خیلی کمی چربی، پروتئین و کالری دارد.
از آن مهمتر اینکه خامخواری یک نوع سبک زندگی جدید است که فرد میخواهد بدنش از هرگونه سموم و دارو آزاد شده و بیشتر به طبیعت نزدیک گردد.
خامخواران عقیده دارند که غذاهای خام حاوی آنزیمهایی هستند که هضم و جذب را تسهیل میکنند.
به عقیده آنها پختن غذا باعث ازبینرفتن یا غیرفعالشدن این آنزیمها شده و بدن برای هضم آنها با مشکل مواجه میشود.
بعضی از آنها نیز تا آنجا پیش رفتهاند که میگویند غذاهای پختهشده سم هستند.
آنها همچنین میگویند غذاهای حیاتبخش حاوی باکتریها و میکروارگانیسمهایی هستند که برای هضم و جذب مفید بوده و مواد مغذی این غذاها نسبت به غذاهای پختهشده بیشتر است.
مزایای رژیم غذای خام
خامخواران ادعا میکنند که رژیم غذای خام مزایای زیر را بهدنبال دارد:
- کنترل وزن. چاقشدن با این رژیم خیلی سخت بهنظر میرسد، اگرچه غیرممکن نیست.
- افزایش انرژی بدن
- هضم و جذب بهتر
- سیستم ایمنی قویتر
- ذهنیت و خلاقیت بیشتر
- بهبود وضعیت پوست
- کاهش خطر بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای مزمن
بدون دیدگاه