برای همه ما پیش آمده است که با مشاهده لباس هایی با سایز کوچک در پشت ویترین مغازه ها آرزو کنیم که کاش ما هم می توانستیم لباسی با این سایز بخریم.
اغلب ما در زندگی روش های مختلفی را برای کاهش وزن امتحان کرده ایم که پس از مدت کوتاهی از اتمام دوره رژیم، مجدداً وزن ما به حالت قبلی خود بازگشته است یا حتی در حین انجام رژیم به دلیل عوارض جانبی اش آن را متوقف کرده ایم.
روزانه با پیشرفت علوم تغذیه، متخصصین به روش های کارآمدتری در رژیم های لاغری دست پیدا می کنند. یکی از این روش های نوین رژیم خام خواری است.
در ادامه با ما همراه باشید که با این رژیم غذایی بیشتر آشنا شوید.
رژیم خام خواری چیست؟
این رژیم غذایی عمدتاً از غذاهای گیاهی خام تشکیل می شود، اما فرضیه اصلی آن، این است که غذا هرگز بیش از ۴۰ تا ۴۸ درجه سانتیگراد گرم نشده باشد.
نکته دیگری که باید در انتخاب مواد غذایی به آن توجه داشت این است که مواد غذایی نباید تسویه شده، پاستوریزه و تحت سموم و دفع آفات قرار گرفته باشد. ارگانیک بودن مواد غذایی شرط اصلی این رژیم است.
در کل میتوان گفت که رژیم خام خواری مشابه رژیم غذایی گیاهخواری عمل می کند.
طبق گفته افرادی که از این رژیم غذایی پیروی می کنند، خوردن غذاهای خام به آنها کمک کرده است که از سلامت بیشتری بهره مند باشند. همچنین سرزندگی و نشاط آنها بیشتر شده است و از پوست شفاف تری به نسبت قبل از رژیم برخوردار شده اند.
تاریخچه
در اواخر دهه 80 میلادی ماکسیمیلیان بیرچر-بنر، پزشک سوئیسی و متخصص تغذیه، کشف کرد که می تواند با مصرف سیب، زردی خود را درمان کند. در پی این اکتشاف او اثرات غذاهای خام روی سلامت انسان را مورد آزمایش قرار داد و سبب گسترش این رژیم شد.
لیست مواد غذایی خام شامل چه چیزهایی می شود؟
میوه ها، سبزیجات، آجیل ها و دانه ها جز اصلی لیست مواد غذایی خام هستند. البته حبوبات خیس خورده یا جوانه زده نیز میتوانند بخشی از این لیست باشند.
در زیر لیستی جامع از مواد غذایی خام را که می توانید در این رژیم از آن استفاده کنید، برایتان جمع آوری کرده ایم.
- میوه ها و سبزیجات خام
- جلبک دریایی
- سوپ خام
- حبوبات خیس خورده یا جوانه زده
- آجیل خام
- کره های مغزهای خام
- روغن هایی که به روش پرس سرد فرآوری شده اند
- ترشی ها
- لبنیات خام
- تخم مرغ خام
- ماهی خام
- گوشت خشک شده خام
- شیرهای آجیل
غذاهایی که در این رژیم غذایی جایی ندارند
همانطور که گفته شد در رژیم خام خواری مواد غذایی پخته شده جایی ندارد، در زیر لیستی از مواد غذایی ممنوعه برای این رژیم آورده شده است.
- غذاهای پخته شده
- دانه ها و آجیل های بو داده شده
- روغن های تصفیه شده یا تحت حرارت قرار گرفته
- ماکارونی
- نمک تصفیه شده
- قهوه، چای و الکل
- آب میوه ها و محصولات لبنیاتی پاستوریزه و هموژنیزه
- شیرینی ها
- آرد تصفیه و پالایش شده
- قندهای تصفیه شده
- سایر تنقلاتی که تحت حرارت پخته شده اند
بررسی نکات مثبت رژیم غذای خام خواری
در زیر بخشی از مزایا این رژیم را به صورت خلاصه ذکر کرده ایم:
- از آن جایی که میوه و سبزیجات خام سرشار از مواد مغذی و فیبرها هستند، شما با رعایت این رژیم غذایی برخلاف رژیم های لاغری دیگر دچار کمبود مواد مغذی در بدن نخواهید شد.
- به دلیل ممنوعیت استفاده از غذاهای پخته در این روش دیگر از غذاهای فرآوری شده مانند فست فودها استفاده نمی کنید و این امر به سلامت بیشتر بدن شما کمک میکند.
- از آنجایی که سبزیجات و میوه ها دارای کالری کمی هستند، شما با رعایت این رژیم غذایی می توانید کاهش وزن خود را تضمین کنید.
- همان طور که می دانید مصرف قندهای فرآوری شده در این رژیم ممنوع است، پس شما با رعایت این رژیم می توانید سالم تر باشید.
- همچنین با انجام این رژیم آنزیم هایی را که در مواد غذایی خام وجود دارند را دریافت خواهید کرد.
- در نهایت از آنجایی که این مواد غذایی کالری کمتری دارند، در طول روز احساس سبکی بیشتری خواهید داشت.
معایب رژیم غذایی خام خواری
مطالب زیر معایب این روش کاهش وزن را به شما معرفی می کند.
- احتمال دارد با رعایت این رژیم غذایی دچار کمبود ویتامین D شوید، چراکه این رژیم غذایی، خوراکی های حاوی ویتامین D را شامل نمی شود.
- برخی تحقیقات ثابت کرده است که محدود کردن بیش از اندازه دریافت کالری و پروتئین منجر به کاهش تراکم استخوان و در نتیجه ابتلا به پوکی استخوان می شود. همچنین افزایش پوسیدگی دندان با گرفتن این رژیم محتمل است.
- از آنجایی که سبزیجات و میوه ها در ساختار خود دارای مقادیر زیادی مس هستند. با پیروی از این رژیم امکان دارد میزان مس در بدن بیشتر از حد مورد نیاز باشد.
- مواد غذایی گیاهی به خصوص حبوبات و میوه ها دارای طبع سرد هستند، مصرف طولانی مدت از این خوراکی ها می تواند سرعت متابولیسم بدن را کاهش دهد.
- این روش به دلیل کاهش مصرف منابع غنی از آهن ممکن است در فرد کاهش نامطلوب آهن و ویتامین B12 را ایجاد کند. همچنین احتمال کاهش شانس باروری وجود دارد. خطر جدی دیگر این است که محصولات حیوانی خام مثل تخم مرغ ممکن است فرد را دچار مسمومیت کند.
- یکی دیگر از خطرات مصرف شیر خام است که باکتری لیستریا را دارد. این باکتری عفونت های حاد را به همراه خواهد داشت.
- لازم به ذکر است افرادی که از رژیم خام خواری پیروی می کنند، از موادی همچون لیکوپن و بتاکاروتن محروم هستند، چراکه پخت و پز برخی سبزیجات به آزاد سازی این مواد کمک می کند.
- این روش کاهش وزن برای افرادی که عملکرد تیروئیدشان ضعیف است مناسب نیست.
- در نهایت رژیم غذایی خام خواری ممکن است خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی را افزایش دهد.
تفاوت غذای خام و پخته در مسیر هضم
از لحاظ متابولیکی هضم غذای خام سخت تر از غذای پخته است، زیرا برای هضم آنها باید غذای خام را بیشتر جوید. همچنین دستگاه گوارش ما شرایط جذب و تجزیه رشته های سلولزی برخی سبزیجات را ندارد.
اما غذای پخته شرایط هضم راحت تری دارد. همچنین غذای گرم شرایط بهتری را برای عملکرد روده ها فراهم می کند.
علاوه برآن برخی از مواد آسیب رسان که در ساختار مواد غذایی وجود دارد ، از بین می رود، مثلا وقتی حبوبات را می پزیم مواد مضر لکتین و اسید فیتیک حذف می شود.
آیا رژیم غذایی خام خواری را می شود برای مدت زمان طولانی استفاده کرد؟
بنابر تحقیقات انجام شده محققان و پزشکان هیچ گاه این رژیم غذایی را برای طولانی مدت توصیه نمی کنند. چراکه در اکثر افراد سبب ایجاد عوارض جانبی جدی و مشکلات و ناراحتی های سخت می شود که جبران این عوارض و بازگشت سلامت بدن گاهی بسیار سخت بوده و مستلزم صرف زمان طولانی است.
کلام آخر
در پایان باید گفت که غذاهای تازه و خام بخشی از ارزشمندترین رژیم غذایی سالم هستند، اما باید توجه داشت که افراط و تفریط در هر چیزی مناسب نیست، حتی در مواد غذایی با ارزش. همان طور که گفته شد، پخت و پز برای هضم بیشتر برخی از غذاها و دریافت مواد مغذی آنها مهم است.
باید توجه داشت که یک رژیم غذایی کامل شامل غذاهای خام و غذاهای پخته است. اگر قصد دارید از رژیم خام خواری استفاده کنید حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.
بدون دیدگاه