جراحی چاقی (Bariatric surgery) یک روش کاهش وزن است که در آن حجم معده یا روده‌ی کوچک را کم می‌کنند طوری‌که افراد خیلی چاق می‌توانند وزن خود را به‌طور معنی‌داری کاهش دهند.جراحی چاقی یک روش کاهش وزن است که در آن حجم معده یا روده‌ی کوچک را کم می‌کنند طوری‌که افراد خیلی چاق می‌توانند وزن خود را به‌طور معنی‌داری کاهش دهند.

جراحی چاقی فقط برای افراد بسیار چاق که دو برابر وزن ایده‌آل خود هستند، انجام می‌گردد. این سطح چاقی اغلب در دسته‌ی چاقی کشنده طبقه‌بندی می‌شود؛ چون عوارض خیلی جدی و مرگ‌آور از قبیل افزایش فشار خون، دیابت نوع II، بیماری‌های قلبی عروقی، خطر زیاد حمله‌ی قلبی، هیپرلیپیدمی ( افزایش سطح چربی‌های خون) و افزایش خطر سرطان‌های کولون، پروستات، آندومتر و سینه ایجاد می‌کند.

مبنای تئوری حامی یک چنین جراحی این است که اگر حجم معده کم شده و به‌دنبال آن ورود مواد به روده نیز کم‌تر شود تا معده دیرتر تخلیه گردد، یا این‌که قسمتی از روده‌ی کوچک برداشته شود، فرد قادر نخواهد بود که غذای زیاد مصرف کند و به‌دنبال آن کالری دریافتی وی نیز کاهش می‌یابد. در این جراحی حجم معده از مقدار 4 لیوان به حدود نصف لیوان کاهش می‌یابد.

روش جراحی

عمل جراحی در بیمارستان و توسط جراحی انجام می‌شود که دارای تجربه و مهارت کافی در این زمینه باشد. بیهوشی عمومی انجام می‌شود و طول زمان جراحی دو تا سه ساعت است. بیمار پس از انجام عمل باید مدت یک هفته را در بیمارستان سپری کند.

سه روش مختلف برای انجام این عمل وجود دارد:

  • جراحی شنت معده:

    این روش معمول‌ترین نوع جراحی چاقی است که حجم معده فرد را توسط چهار حلقه از جنس استیل کاهش داده و قسمت اصلی بدنه‌ی معده را به بخش کوچکی تبدیل می‌کند. این بخش کوچک باقیمانده از یک سر به مری وصل شده و در سر دیگر مجرای باریکی به روده‌ی کوچک تعبیه می‌گردد. غذا از طریق این بخش کوچک عبور کرده و به‌آرامی به روده‌ کوچک تخلیه می‌گردد و در آن‌جا جذب می‌شود.

  • مسدودکردن عمودی معده:

    در این روش یک کیسه‌ی کوچک مصنوعی با استفاده از حلقه‌های کار گذاشته‌شده در قسمت‌های مختلف معده تشکیل می‌شود. بخش ایجادشده به نوعی بخیه زده می‌شود تا از گشادشدن آن جلوگیری گردد. در این روش جراحی، غذا سریع‌تر به روده‌ی کوچک وارد می‌شود و زمان جذب مواد مغذی کم‌تر می‌گردد؛ هم‌چنین به طریقه‌ی لاپاراسکوپی نیز قابل انجام است. در این حالت، جراح توسط دو مجرای کوچک از طریق شکم وسایل لازم را به بدن وارد کرده و عمل جراحی را انجام می‌دهد. از طریق دوربین وصل‌شده به این وسایل داخل شکم بیمار قابل رویت است. در این روش بهبودی بیمار سریع‌تر و راحت‌تر صورت می‌پذیرد.

    • شنت ژژنوایلئال:

      یکی از روش‌هایی که امروزه خیلی به‌ندرت انجام می‌شود شنت ژژنوایلئال یا به عبارت دیگر همان کوتاه‌کردن روده‌ی کوچک است. به‌خاطر عوارض شدیدی که این روش ایجاد می‌کند (از قبیل اسهال مزمن و بیماری‌های کبدی)، چندان مورد تأیید نیست و معمولاً از روش‌های دیگر استفاده می‌شود.

مراقبت‌های بعد از عمل جراحی

بلافاصله پس از عمل جراحی اکثر بیماران برای مدت 3ـ2 هفته فقط رژیم مایع دریافت می‌کنند. اما برای بعضی از افراد این مرحله ممکن است تا 12 هفته نیز طول بکشد. سپس بیمار برای مدت یک ماه از رژیم غذایی پوره‌مانند استفاده کرده و بعد از حدود دو ماه اغلب آنان قادرند که غذاهای جامد را تحمل کنند. غذاهای پُرچرب به‌خاطر هضم کندتر و هم‌چنین احتمال ایجاد اسهال، محدود می‌شوند. به بیماران توصیه می‌شود که تمرینات ورزشی نیز انجام دهند تا سریع‌تر به وزن ایده‌آل برسند. اغلب افراد وقتی که قادر شدند غذای جامد بخورند، روزانه 4ـ3 وعده‌ غذایی کم حجم مصرف می‌نمایند. سریع غذاخوردن و یا مصرف مقدار زیاد غذا بعد از عمل جراحی باعث تهوع، استفراغ و سنگینی معده می‌شود. هم‌چنین به‌خاطر این‌که غذای هضم‌نشده به‌سرعت وارد روده‌ی کوچک می‌شود برای فرد حالاتی از قبیل درد، اسهال، ضعف و خستگی ایجاد می‌گردد.

بسیاری از افراد حدود 60% وزنی که لازم است را از طریق این جراحی کم می‌کنند

خطرات احتمالی

همانند سایر جراحی‌های دستگاه گوارش، ریسک خونریزی‌های زیاد، عفونت و واکنش‌های آلرژیک به بیهوشی وجود دارد. خطرات ویژه‌یی که به‌خاطر جراحی چاقی وجود دارند عبارتند از: نشت یا کش‌آمدن کیسه‌ی کوچک و یا شل‌شدن حلقه‌های کار گذاشته‌شده. با وجودی که میانگین احتمال مرگ بیماران در اثر این روش جراحی کم‌تر از 1% است، اما این میزان از محلی به محل دیگر متفاوت بوده و از 4ـ0% متغیر است. گاهی اوقات لازم است که جراحی‌های دیگری نیز انجام شود. سایر عوارض جراحی عبارتند از: عدم تحمل غذاهای چرب، عدم تحمل لاکتوز، استفراغ، اسهال و احساس ناراحتی دستگاه گوارش.

مطالعات در زمینه‌ی خطرات احتمالی این روش در حال انجام است. گزارشی در سال 2003 بیان می‌کند که خطر این نوع جراحی با افزایش سن، وزن و هم‌چنین در مردان بیش‌تر است. افرادی که 55 سال یا بیش‌تر سن دارند، نسبت به افراد جوان‌تر، عوارض بیش‌تری را تجربه کرده‌اند و هم‌چنین مردان نسبت به زنان بیش‌تر در معرض خطر بوده‌اند. این حالت خصوصاً در کسانی که خیلی چاق هستند بیش‌تر مشاهده می‌شود.

بهزیستن به شما پیشنهاد میکند که نحوه زندگی و الگوی غذایی خود را تغییر دهید تا به اندام دلخواه خود برسید، متخصصین بهزیستن همراه شما هستند تا به آرزوی خود برسید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *