التهاب یا ورم معده یکی از مشکلات شایع در جوامع کنونی است که میتواند برای افراد بسیار آزاردهنده باشد. این بیماری بر اثر عوامل مختلفی مانند استرس، عفونتها، مصرف داروهای ضد التهاب و گاهی هم به علت ناقص بودن رژیم غذایی رخ میدهد. در این مقاله به بررسی علائم، عوامل خطر، تشخیص و درمان التهاب معده پرداخته می پردازیم. با ما همراه باشید تا با این بیماری رایج و راههای پیشگیری از آن بیشترآشنا شوید.
التهاب معده چیست؟
التهاب معده یا گاستریت (به انگلیسی: Gastritis)، ، تحریک یا فرسایش پوشش داخلی معده است که می تواند به طور ناگهانی (حاد) یا به تدریج (مزمن) رخ دهد. گاستریت حاد ، ناگهانی و موقتی است و شرایط ایجادکننده آن نیز حاد و ناگهانی خواهد بود. گاستریت مزمن یک بیماری طولانی مدت است که ممکن است در نتیجه یک بیماری مزمن دیگر ایجاد شده باشد و شما حتی متوجه آن نشده باشید.
علائم التهاب یا ورم معده چیست؟
علائم گاستریت در افراد مختلف متفاوت است و در بسیاری از افراد هیچ علامتی وجود ندارد. با این حال، شایع ترین علائم عبارتند از:
حالت تهوع یا ناراحتی مکرر معده
نفخ شکم
درد شکم
استفراغ
سوء هاضمه
احساس سوزش در معده بین غذا یا در شب
سکسکه
از دست دادن اشتها
استفراغ خون یا موادی شبیه قهوه
مدفوع سیاه و قیری رنگ
چه چیزی باعث گاستریت می شود؟
التهاب مخاط معده یا گاستریت میتواند در اثر عوامل مختلفی به وجود آید. برخی از علل ایجادکننده گاستریت، شامل مصرف نوشیدنیهای الکلی، یا استفاده طولانیمدت از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن ، استفراغ مزمن ، آلوده شدن معده توسط هلیکوباکتر پیلوری ایجاد شود .
1.هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) : باکتری که در پوشش مخاطی معده زندگی میکند. در صورت عدم درمان، این عفونت می تواند منجر به زخم، و در برخی افراد، سرطان معده شود.
2.رفلاکس صفرا: برگشت صفرا به معده از مجرای صفراوی (که به کبد و کیسه صفرا متصل می شود )
3.عفونت های ناشی از باکتری ها و ویروس ها
اگر گاستریت درمان نشود، می تواند منجر به از دست دادن شدید خون شود و ممکن است خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد .
گاستریت یا ورم معده چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص گاستریت، پزشک سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی شما را بررسی میکند، یک ارزیابی فیزیکی کامل انجام میدهد و ممکن است یکی از آزمایشهای زیر را توصیه کند:
آندوسکوپی فوقانی : یک آندوسکوپ ، یک لوله نازک حاوی یک دوربین کوچک، از طریق دهان و پایین به معده شما وارد می شود تا به پوشش معده نگاه کند. پزشک التهاب را بررسی می کند و ممکن است بیوپسی را انجام دهد ، روشی که در آن یک نمونه کوچک از بافت برداشته می شود و سپس برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود.
آزمایشات خون : پزشک ممکن است آزمایشهای خونی مختلفی را انجام دهد، مانند بررسی تعداد گلبولهای قرمز خون برای تعیین اینکه آیا شما کمخونی دارید یا خیر ، به این معنی که شما گلبولهای قرمز کافی داشته باشید. آنها همچنین می توانند عفونت هلیکوباکتر پیلوری و کم خونی خطرناک را با آزمایش خون غربالگری کنند.
آزمایش خون مخفی مدفوع (آزمایش مدفوع) : این آزمایش وجود خون در مدفوع شما را که نشانه احتمالی گاستریت است، بررسی می کند.
درمان التهاب معده یا گاستریت چیست؟
درمان التهاب یا ورم معده معده معمولاً شامل موارد زیر است:
مصرف آنتی اسیدها و سایر داروها (مانند مهارکننده های پمپ پروتون (PPI) یا مسدود کننده های 2H-) برای کاهش اسید معده
پرهیز از غذاهای تند و داغ
برای گاستریت ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری ، پزشک رژیمی شامل چندین آنتی بیوتیک به همراه یک داروی مسدودکننده اسید (که برای سوزش سر دل استفاده می شود) تجویز می کند.
اگر گاستریت ناشی از کم خونی خطرناک باشد ، تزریق ویتامین 12B انجام می شود.
حذف غذاهای محرک از رژیم غذایی مانند لاکتوز لبنیات یا گلوتن گندم
هنگامی که علت اصلی از بین می رود، گاستریت نیز معمولاً ناپدید می شود.
راههای پیشگیری از التهاب معده چیست؟
ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و شیوه زندگی، مانند اجتناب از مصرف طولانی مدت الکل، ، قهوه و داروهایی مثل آسپرین، مسکن و تب برها (داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی) ، ممکن است به پیشگیری از گاستریت و عوارض آن (مانند زخم معده) کمک کند. کاهش استرس از طریق تکنیک های تمدد اعصاب از جمله یوگا و مدیتیشن ، رعایت بهداشت به ویژه شستن دستها که از ورود باکتری اچ پیلوری به بدن جلوگیری میکند نیزمی تواند مفید باشد.
چه زمانی برای التهاب یا ورم معده به پزشک مراجعه کنیم؟
تقریباً همه افراد در طول زندگی به اختلالات معده و دستگاه گوارش مبتلا میشوند. اما اگر علائم و نشانههای ورم معده یا گاستریت را بیش از یک هفته یا بیشتر تجربه کردید، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.
غذاهایی که در صورت بروز گاستریت باید از آنها پرهیز شود؟
معمولاً غذاهایی که معده را تحریک و اذیت میکنند باعث تشدید ورم معده میشوند. بنابراین بهتر است از مصرف آنها خودداری کنید. غذاهایی مانند:
الکل
قهوه
غذاهای اسیدی مانند گوجه و بعضی از میوهها
آبمیوه
غذاهای چرب
غذاهای سرخ کردنی
نوشیدنیهای گازدار
غذاهای تند
یکی از مشکلات شایع گوارشی، التهاب معده است که اگر جدی گرفته نشود، زمینه را برای بروز مشکلات گوارشی مزمن مهیا خواهد کرد. بنابراین توصیه میکنیم حتما گاستریت را جدی بگیرید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
بدون دیدگاه